Spaargedrag van Nederlanders

-->

Sparen is denken aan de toekomst. Door steeds een beetje te sparen van wat het geld dat je nu binnenkrijgt, kun je in de toekomst mooie dingen doen. Met de lage spaarrentes van tegenwoordig zou je verwachten dat Nederlanders geen geld meer opzij zetten op een spaarrekening. Dit is, verrassend genoeg, niet waar. Nederlanders sparen nog steeds en zetten hun geld veilig weg bij de bank, waar het onder een garantiestelsel valt.

Verschillende soorten spaarders

Sparen hoort bij de Nederlandse cultuur. Het wordt beschouwd als een goede gewoonte om steeds iets opzij te zetten als je het kunt missen. Dit hoeft geen groot bedrag te zijn, met een vaste inleg per maand of kwartaal heb je al snel een leuk bedrag bij elkaar gespaard. Ook zijn er veel mensen die sparen van hun vakantiegeld. Dit grote bedrag dat in mei of juni wordt bijgeschreven is ideaal om te sparen, want het komt bovenop je vaste maandelijkse inkomsten.

Tenslotte zijn er nog mensen met een sterk wisselend inkomen, die weten dat ze in een bepaald seizoen veel meer betaald werk kunnen verwachten dan in een ander seizoen. Zij zetten uit pure noodzaak geld opzij: geld voor de ‘slappere tijd’. Een beetje zoals de eekhoorntjes die nootjes verzamelen voor de winter.

Zit het in de opvoeding?

Binnen de nuchtere Hollandse kaders worden kinderen opgevoed met bepaalde financiële regels. Niet voor niks bestaan er bekende Nederlands gezegdes zoals ‘de kost gaat voor de baat uit’ of ‘wie het breed heeft, laat het breed hangen’. Het komt er op neer dat je niet moet uitgeven wat je niet hebt. Je zult eerst moeten werken en geld opzij zetten, voordat je iets moois kunt kopen. Veel kinderen in Nederland krijgen bijvoorbeeld bij hun geboorte een spaarrekening cadeau, met een eerste inleg van opa en oma.

Nederlandse tieners zijn gewend om te sparen van hun zakgeld of van het salaris van hun zaterdagbaantje. Ze sparen bijvoorbeeld voor een spelcomputer, een vakantie met vrienden of een nieuwe fiets. Reikhalzend wordt uitgekeken naar het eindbedrag, want zodra dat bereikt is kan het plezier beginnen! Het kopen van luxe-artikelen op krediet is in Nederland niet gebruikelijk.

Sparen voor onvoorziene uitgaven

Nederlanders zijn trots op hun financiële onafhankelijkheid, we zien het als een vorm van volwassen gedrag. Hierbij hoort dus ook de gewoonte om wat van je geld opzij te zetten. Zelfs nu spaarrente grotendeels is weggevallen als motief om te sparen, zorgen Nederlanders dat ze een bedrag apart hebben staan voor een onverwachte situatie. Iedereen kent de voorbeelden wel: een wasmachine of auto die stuk gaat, een periode dat je het plotseling zonder inkomen moet zien te redden… Het blijft vervelend, maar voor mensen met spaargeld is een dergelijke situatie op te vangen. Het alternatief zou immers zijn dat je geld moet lenen tegen ongunstige voorwaarden, bijvoorbeeld een afbetalingsregeling met een hoge rente bij het witgoedbedrijf.

Sparen om een investering aan te schaffen

Het is ook erg handig om reserves te hebben als zich ineens een buitenkansje voordoet. Als je bijvoorbeeld van je gespaarde geld zonnepanelen kunt kopen voor een gunstige prijs, is dit een heel goede investering die op termijn ook weer geld opbrengt.

Andere investeringen waar je voor kunt sparen is de aankoop van een kunstwerk. Ook dit zie je in Nederland steeds meer gebeuren. Als je een sterk vermoeden hebt dat een bepaalde kunstenaar wint aan populariteit, kan het een heel interessante besteding van spaargeld zijn om van deze persoon een kunstwerk aan te schaffen. Daarbij is het wel handig om niet tot het laatste dubbeltje spaargeld te gaan… die kapotte wasmachine kan immers iedereen gebeuren.