Hoe kun je besparen op je bestaande hypotheek?

-->

Zie jij met lede ogen aan hoe iedereen maar een hypotheek afsluit met absurd lage rente om een huis te kopen? Daar zit je dan in je eigen woning kijkend naar de hypotheeklasten die veel te hoog zijn in deze tijd. Dat zie je natuurlijk liever anders. Het goede nieuws is dat er verschillende opties zijn om op je bestaande hypotheek te besparen. Welke dat zijn? Dat ontdek je hier.

Oversluiten om tot lagere maandlasten te komen

Wist je dat een groot deel van de huizenbezitters nooit overweegt om de hypothecaire lening over te sluiten? Dat is toch een gemiste kans en vooral als blijkt dat er veel geld op te besparen valt. De gedachte erachter is vaak dat woningeigenaren ervan uitgaan niet voor oversluiten in aanmerking te komen. Of zij denken dat het wel heel erg ingewikkeld is om deze stap te maken. Deze mensen weten waarschijnlijk niet dat je zomaar een paar honderd euro bruto per maand gaat besparen.

Altijd even checken

Om de kans op lagere maandlasten niet te missen, is het aan te raden om de voorwaarden even te checken. Dat is helemaal niet zo moeilijk, want dat is mogelijk door je te laten informeren door je bank. Of door een financieel adviseur. Elke hypothecaire lening is persoonlijk en er zijn veel verschillen. Het is daarom ook van belang om niet alleen te kijken naar de scherpste rente. Het doel is om te besparen op je maandlasten. Daar is een professionele blik voor nodig, omdat iedere situatie anders is. Bij het oversluiten geldt dat je doorgaans een boeterente moet betalen omdat je huidige hypotheekverstrekker geld misloopt.

Hoogte van de boeterente

De check of het gunstig is om over te sluiten, is van meerdere factoren afhankelijk. De hoogte van de boeterente hangt af van de huidige rente, actuele rentestand, resterende rentevaste periode en toegestane boetevrije aflossing. Mocht je een boete moeten betalen dan is het mogelijk toch voordeliger om voor oversluiten te kiezen. Bijvoorbeeld als je geld achter de hand hebt op je spaarrekening en je lagere maandlasten in het vooruitzicht hebt.

Vragen om een lager rentepercentage

Het klinkt misschien gek, maar het is mogelijk om je hypotheekverstrekker om een lager rentepercentage te vragen. Op deze manier heb je de kans om tot wel honderden euro’s op jaarbasis te besparen. Deze optie is onder meer geschikt als je een beschikking hebt gekregen met een hogere WOZ-waarde. Een andere voorwaarde is wel dat het bestaande hypotheekbedrag ver beneden de nieuwe WOZ-waarde moet liggen.

Lagere risicoklasse

Weet je waarom het mogelijk is om dan om een lagere rente te verzoeken? Omdat je met een hogere WOZ-waarde in verhouding tot het lagere hypotheekbedrag in een lagere risicoklasse valt. Er zijn meerdere banken die in de voorwaarden hebben staan dat in dergelijke situaties een lagere rente mogelijk is. Je krijgt niet standaard op je verzoek om een lager rentepercentage goedkeuring. Er zijn banken die bijvoorbeeld eerst nog om een taxatierapport vragen om zo zekerheid over de lagere risicoklasse te verkrijgen. Het is echter niet nodig om de hypotheek over te sluiten en dat bespaart natuurlijk wel op de kosten. Er zijn overigens uitzonderingen op de regel. Heb je een spaarhypotheek of een hypotheek met NHG? In dat geval heb je helaas pech en is het niet mogelijk om een lagere rente te krijgen. De groep die de meeste kans maakt, bestaat uit ouderen met een andere hypotheekvorm.

Extra aflossen

Tot slot is er nog een manier om op het bestaande hypotheekbedrag te besparen. Dat is namelijk mogelijk door zelf op het hypotheekbedrag af te lossen. De meeste hypotheekverstrekkers bieden je de gelegenheid om tot 10% of zelfs tot 20% van het hypotheekbedrag per jaar af te lossen. Indien deze voorwaarde van toepassing is, betaal je dus geen boete omdat je aflost. Deze optie is ideaal als je voldoende geld op je spaarrekening hebt staan. De spaarrente levert geen rendement meer op het spaargeld op. Als je het geld niet nodig hebt dan is het aan te raden om elk jaar een deel af te lossen. Of kijk bijvoorbeeld naar wat je maandelijks overhoudt en besteed een deel daarvan aan het aflossen. De hypotheeklasten dalen in dat geval steeds verder net als je hypotheekschuld vermindert.