How to: voorkomen dat inflatie constant aan jouw vermogen knaagt

-->

Inflatie heeft tot gevolg dat geld in waarde daalt. Dat heeft met meerdere oorzaken te maken, zoals met de stijging van prijzen voor producten en diensten. De prijsstijging houdt in dat je met je geld minder producten kan kopen dan voorheen. Dat is dus inflatie en in Nederland is er sprake van een gemiddelde inflatie van 2%. Een jaarlijkse stijging van je salaris compenseert de prijsstijging, maar hoe zit dat met het vermogen? Je wilt natuurlijk niet dat je vermogen in waarde daalt. Ontdek daarom hier hoe je voorkomt dat inflatie aan de waarde van je vermogen knaagt.

Vermogen op peil houden

Het is om je vermogen op peil te houden belangrijk om met de inflatie rekening te houden. Staat je geld op een spaarrekening dan daalt de waarde daarvan. Dat komt omdat de rentevergoeding tot het absolute minimum is gezakt. De spaarrente compenseert de inflatie dan ook niet meer. Daarbij is het ook nog van belang om met de vermogensbelasting rekening te houden. Die gaat ieder jaar van je kapitaal af als je boven de vrijgestelde norm zit. Om je vermogen op peil te houden, is groei van je vermogen daarom belangrijk.

Vermogen laten groeien

Dat is onder meer mogelijk door risico te nemen en te gaan beleggen met het kopen van aandelen of door in de cryptohandel te gaan, zoals in Bitcoin stappen. De Bitcoin koers laat wel sterke fluctuaties zien, maar dat biedt ook kansen. Bijvoorbeeld door op een lage koers in te stappen en weer uit te stappen op een hoge koers. Het is eveneens mogelijk om voor de lange termijn te gaan met als doel je vermogen te laten groeien met het bezit van Bitcoin of andere munten zoals Ripple. Naast beleggen of het investeren in cryptovaluta zijn er nog andere manieren om te voorkomen dat inflatie je vermogen aantast. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om in bedrijven als startups te investeren of om vastgoed aan te kopen.

Investeren in vastgoed

Het vermogen op de spaarrekening laten staan, is niet gunstig zolang de spaarrente lager is dan de inflatie. Wil je het risico beperken en liever niet beleggen dan is het interessant om in vastgoed te investeren. Bijvoorbeeld door woningen te kopen, op te knappen en met winst te verkopen. Of door huizen te kopen om deze vervolgens te verhuren. Dat levert een maandelijkse inkomstenstroom op en daarnaast is er op de lange termijn sprake van waardevermeerdering van het huis.