Studenten en (be)sparen

-->

Studenten leren pas echt met geld om te gaan zodra ze niet meer thuis wonen. Tenminste, dat zou je denken. Helaas geldt dat niet voor elk uitwonende student. Om je op weg te helpen om geld over te houden en toch een leuke studententijd te hebben, lees dan deze tips!

Houd een kasboek bij 

Om je financiën in de gaten te houden is het belangrijk om voor jezelf een overzicht te maken. Maak een inkomstenlijst tegenover een uitgavenlijst. Zo kun je precies zien wat je overhoudt aan extra’s en waarop je kunt besparen! Heb je een bijbaantje? Vergeet niet je belastingaangifte in te vullen.

Hoe en waar doe jij je boodschappen?

Iedere student moet behoorlijk en gezond eten. Je kunt niet iedere dag noodles, pasta of brood eten. Supermarkten hebben meer aanbiedingen dan je denkt. Kijk eens naar afgeprijsde waren. Hoe later je boodschappen gaat doen, hoe meer artikelen afgeprijsd zijn. Kijk eens of er een goedkopere supermarkt in de buurt is of haal je boodschappen een uur voor sluitingstijd bij de plaatselijke markt. Maak een boodschappenlijstje en wijk daar niet van af, hoe moeilijk dat soms kan zijn. Neem lege statiegeldflessen mee, als je die opgespaard hebt. Koop geen A-merken. Huismerken zijn net zo goed en gezond. 

Kook voor meerdere dagen en eet samen

Kook porties voor meerdere dagen en vries het in. Eet met je huisgenoten een paar keer in de week samen en verdeel de kookbeurten met elkaar. Je wint er gezelligheid mee en bespaart er ook geld mee. Neem lunch van thuis mee. Laat het eten in de kantine voor wat het is. 

Abonnementen, toeslagen en verzekeringen

Vergelijk telefoonabonnementen met elkaar en zoek de goedkoopste aanbieder. Kijk eens hoeveel geld een sim only-abonnement kan schelen. Heb je echt een krant- en/of tijdschriftabonnement nodig? Op je mobiel kun je ook het nieuws volgen. Vergelijk jaarlijks je zorgverzekering en kijk of het goedkoper kan. Vraag zorgtoeslag aan en check of je huurtoeslag kan krijgen. 

Kortingen

Studenten komen in aanmerking voor veel kortingen. Profiteer van alles wat je aangeboden krijgt. Studentenkortingen zijn bijvoorbeeld op:

– sportclubs
– bioscoop
– musea
– evenementen
– restaurants

Last but not least

Haal je kleding bij dumpstores. Daar kun je veel korting krijgen op merkkleding.  Repareer zelf je kapotte kleding en laat je kapotte producten maken bij het speciale Repair Café voor studenten. Zij repareren kapotte dingen voor een hoge korting. Haal je uiterlijke verzorgingsproducten bij de goedkope voordeelwinkels en laat je haren knippen door leerlingen van de kappersschool. Of wordt haarmodel, zodat je gratis geknipt wordt. Geef een Amerikaans feestje in plaats van dure uitstapjes.

Als het je lukt om geld te besparen, probeer dan te sparen voor een doel wat je voor ogen hebt. Denk bijvoorbeeld aan een vakantie of groot verjaardagsfeest.