Waar kun je op besparen bij het kopen van een huis?

-->

Het kopen van een huis is misschien wel de duurste keuze die je in het leven maakt. Er gaat veel geld in om en daarom denk je er goed over na. De aankoop van een woning brengt de nodige kosten met zich mee en dus zoek je naar manieren om te besparen. Wil je niet onnodig kosten maken bij het kopen van een huis? Met onze tips ben je beslist voordeliger uit. Lees onderstaande tips hoe jij bespaart bij het kopen van een huis.

Kies voor een onafhankelijk financieel adviseur

Veel mensen financieren de aankoop van een huis bij de bank waar ze hun betaal- en spaarrekeningen hebben ondergebracht. Toch is dit niet altijd de voordeligste optie. Je doet er goed aan om de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken door langs te gaan bij een onafhankelijk hypotheekadviseur. Je betaalt waarschijnlijk wat meer aan advieskosten, maar je hebt wel een bredere keuze uit hypotheekverstrekkers en een lagere rente.

Onderhandel over de aankoopprijs

Liever betaal je niet de maximale verkoopprijs bij de aankoop van je droomhuis. Daarom is het altijd zinvol om te onderhandelen over de aankoopprijs van een woning. Bepaal van tevoren wat je maximaal wilt betalen aan het huis en pas daar je strategie op aan. Zorg dat je openingsbod lager is dan wat je er maximaal aan wilt uitgeven zodat er ruimte is om te onderhandelen. Beargumenteer ook je openingsbod en maak duidelijk wanneer de geboden prijs dichtbij het eindbod ligt. Eventueel kan je de onderhandelingen ook laten doen door een makelaar.

Kies de goedkoopste notaris

Bij het kopen van een huis werk je altijd met verschillende experts zoals een makelaar en notaris. Dit soort professionals zijn niet goedkoop en je bent er honderden tot duizenden euro’s aan kwijt. Natuurlijk houd je graag wat geld over om je huis in te richten of een verbouwing te financieren. Ga daarom op zoek naar een betaalbare makelaar en onderzoek ook welke notaris in jouw situatie het goedkoopste is. Zowel een koper als verkoper zijn gebaat bij lage notariskosten en daarom is het de moeite waard de prijzen van verschillende notarissen met elkaar te vergelijken.

Doe zoveel mogelijk zelf

Door zelf een expert te worden op de woningmarkt, kun je flink besparen op de kosten die een nieuwe woning kopen met zich meebrengt. Ga bijvoorbeeld op pad om woningen te bezichtigen, lees blogartikelen met handige tips of volg een gratis webinar ter voorbereiding. Hiermee bespaar je op de kosten van een aankoopmakelaar. Ook het regelen van de financiering is een kostbare aangelegenheid en hier is veel winst te behalen. Tegenwoordig kun je ook gemakkelijk online je hypotheek sluiten. Een bezoek brengen aan een hypotheekadviseur is hiervoor niet nodig zodat je flink bespaart op advieskosten en alleen geld kwijt bent aan bemiddelingskosten. Is hypotheekadvies in jouw situatie wel wenselijk? De meeste hypotheek websites bieden ook de mogelijkheid tot advies, maar dan wel vele malen goedkoper. Met enkele honderden euro’s ben je vaak wel klaar.

Ga voor een hypotheek die bij jouw situatie past

Wat voor woning je ook koopt, kies altijd voor een hypotheek die aansluit op jouw persoonlijke situatie. Je wilt niet alleen nu lage maandlasten, maar ook in de toekomst probleemloos kunnen wonen en leven. Ga daarom niet aan je top zitten, maar probeer wat minder geld uit te geven. Een andere optie is om geld te lenen van je ouders of een schenking te ontvangen. Neem je liever het zekere voor het onzekere? Ga dan in gesprek met een ervaren hypotheekadviseur en bereken uit wat voor jou het gunstigst is. Online je berekening doen is natuurlijk ook een optie – en voordeliger!