Met deze 7 tips bespaar je op de premie van je autoverzekering

-->

Een WA autoverzekering is voor de wet verplicht als je in het bezit van een auto bent. Er zijn echter veel mogelijkheden om te besparen op de maandelijkse kostenpost. Je hoeft wat dat betreft echt niet meer te betalen dan nodig is, waarbij je auto wel goed is verzekerd. Ontdek hier wat de mogelijkheden zijn om geld uit te sparen op de verzekering voor je auto.

1. Bepaal eerst welke verzekering de waarde van je auto dekt

Het is als eerste belangrijk om het beste type verzekering te bepalen. Een auto van 10 jaar of ouder ga je niet meer allrisk verzekeren. Dat is de duurste verzekering. Een nieuwe auto verzeker je wel allrisk. Tot de leeftijd van 5 jaar is dat een prima optie en daarna stap je over op een beperkt casco dekking. Naarmate je auto ouder is, daalt namelijk de dagwaarde. Er zijn veel autobezitters die niet de juiste dekking hebben en daardoor te veel verzekeringspremie betalen.

• Tot 5 jaar: allrisk

• Tussen 6 en 10 jaar: beperkt casco dekking

• 10 jaar of ouder: WA verzekering

Er zijn situaties, waarin er uitzonderingen zijn op bovenstaande normen. Bijvoorbeeld als je dagelijks afhankelijk bent van je auto. Of als je al een groot aantal schadevrije jaren hebt, waardoor je een hoge korting hebt op je premie. In dat geval is het verschil tussen bijvoorbeeld een allrisk verzekering en beperkt casco dekking of WA verzekering minder groot. Ook als de dagwaarde van je auto nog erg hoog is, gaat de standaardsituatie niet op. Mocht je een lening voor de auto hebben afgesloten dan is het ook nog handig om een allrisk verzekering te hebben. 

2. Maak een vergelijking

Nadat je het type dekking hebt bepaald, kijk je naar de mogelijkheden. Autoverzekeraars hanteren concurrerende premies. Daarom maak je ook een vergelijking tussen autoverzekeringen, waarbij de laagste premie het uitgangspunt is. Het is vaak lonend om ieder jaar opnieuw de balans op te maken en weer te vergelijken. Je mag dan gewoon overstappen naar een andere autoverzekeraar. Let overigens niet uitsluitend op de laagste premie, maar neem ook de polisvoorwaarden in de vergelijking mee.

3. Kies voor een hoger eigen risico

Er is nog een manier om elke maand geld te besparen op de verzekeringspremie. Dat doe je door voor een hoger eigen risico te kiezen. Wees je dan wel bewust dat je geld achter de hand moet hebben, mocht er een schadegeval ontstaan. Als je een hoger eigen risico kiest, krijg je van de verzekeraar een beloning in de vorm van een korting. 

4. Neem kleine schades voor je eigen rekening

Het is in bepaalde situaties onder de streep voordeliger om kleine schades aan de auto voor je eigen rekening te nemen. Op deze manier komt er geen verandering in het aantal schadevrije jaren. Je verliest bij het zelf betalen van de rekening van kleine schades je huidige no-claimkorting niet. Het is altijd mogelijk om voor kleine schades eerst een offerte te vragen. Dan is duidelijk of het de moeite waard is om wel of niet de schade bij de verzekeraar te claimen. Of informeer bij je eigen verzekeraar of het voordeliger is om de schade voor je eigen rekening te nemen of niet.

5. Kijk naar dubbele verzekeringsmodules

Een andere manier om voordeliger uit te zijn, is door te checken of je geen dubbele verzekering hebt. Bijvoorbeeld als je al een rechtsbijstandverzekering hebt met verkeersdekking. Het is dan niet nodig om bij de verzekering van je auto ook nog eens een rechtsbijstandverzekering te nemen. 

6. Kijk naar overbodige modules

Er zijn meerdere aanvullende modules bij verzekeringen voor auto´s. Bijvoorbeeld een ongevallen inzittendenverzekering. Heb je die echt nodig? Ga je nooit met je auto op vakantie naar het buitenland, maar heb je wel een Europese pechdekking? Dat is dan niet nodig. De pechdekking voor Nederland volstaat als je nooit met je auto in het buitenland bent. 

7. Check of een jaarbetaling een korting oplevert

Er zijn verzekeraars die een korting aanbieden op het moment dat je de verzekeringspremie vooruit voor een jaar voldoet. De korting is niet enorm groot, maar elke paar euro die je niet hoeft uit te geven, is meegenomen. De korting voor het per jaar betalen van de premie van de autoverzekering loopt op tot 6% per jaar.