Hoe kun je geld besparen op een nieuwe hypotheek?

-->

Het kopen van een huis betekent het aangaan van een grote financiële beslissing. Het brengt de nodige kosten met zich mee en dus loont het om na te gaan hoe je kunt besparen op deze uitgave. Met behulp van onze tips gaat dit je ongetwijfeld lukken en houd je zelfs nog wat geld over voor de inrichting van je interieur. Wij zetten een aantal opties voor je uiteen:

1. Breng eigen geld in

Zelf geld inbrengen is een uitstekende manier om geld te besparen op een nieuwe hypotheek. Je verlaagt hiermee het hypotheekbedrag, zodat ook je maandlasten lager uitvallen. Naast het inbrengen van eigen spaargeld is het tevens een optie om geld te lenen bij je ouders. Let er wel op dat je het geleende bedrag netjes terug betaalt aan je ouders, want anders is de rente niet langer aftrekbaar. Daarmee snijd je jezelf in de vingers en dat is nu juist iets dat je niet wilt.

2. Kies de juiste hypotheekvorm

Een passende hypotheek is belangrijk als je niet alleen nu, maar ook in de toekomst comfortabel wilt leven. Sinds 2013 ben je verplicht om sowieso af te lossen zodra je een financiering regelt, maar wel is het mogelijk om te combineren met de verschillende hypotheekvormen. Door deze vormen met elkaar te mixen, vind je een goede manier om eenvoudig en snel je schuld af te lossen bij een bank of hypotheekverstrekker. Een goede hypotheekadviseur vertelt je hier graag meer over.

3. Ga voor de laagste rente en een langere rentevaste periode

Rente bepaalt voor een groot deel hoeveel geld je maandelijks kwijt bent aan je hypotheeklasten. Daarom ga je op zoek naar een aanbieder met de goedkoopste rente. Hoe lager de hypotheekrente, hoe voordeliger je elke maand uit bent. Laat je ook goed adviseren omtrent de rentevaste periode, want deze stem je zoveel mogelijk af op jouw persoonlijke situatie. Door de rente voor een langere tijd vast te zetten, profiteer je van lagere maandlasten. De hypotheekrente is historisch laag en daarom is het zeker zinvol hier goed over na te denken.

4. Regel online de financiering van je woning

Bij het regelen van een financiering ben je flink wat geld kwijt aan hypotheekadvies. Voor advies bij een onafhankelijk hypotheekadviseur ben je al snel een bedrag van € 3.000,- kwijt. Je houdt de kosten het liefst zo laag mogelijk en daarom is het een optie om de financiering vanuit huis online te regelen. Ga zelf op zoek naar de laagste hypotheekrente en goede voorwaarden. Juist ook hypotheekvoorwaarden zijn belangrijk: je zit er vaak 10, 15, 20 of 30 jaar aan vast. Door online financiering te regelen, ben je alleen bemiddelingskosten kwijt, zodat je vele malen goedkoper uit bent dan wanneer je een kantoor binnenstapt. Heb je toch advies nodig? De meeste websites bieden als optie hypotheekadvies, maar dan wel goedkoper dan wanneer je een bezoek brengt aan een hypotheekadviseur.

5. Regel de goedkoopste overlijdensrisicoverzekering

Bij de meeste banken en hypotheekverstrekkers is de overlijdensrisicoverzekering een verplichte verzekering. Mocht jij of je partner overlijden, dan wordt een gedeelte van het geleende geldbedrag middels deze verzekering ingelost. Op die manier is het voor de ‘achterblijver’ mogelijk om in het huis te blijven wonen zónder dat hij of zij met een enorme schuld achterblijft. Er zit echter veel verschil in de premie die je kwijt bent aan een overlijdensrisicoverzekering. Vergelijk daarom de verschillende verzekeraars en kies voor een verzekering die past binnen je budget. Er is keuze genoeg uit verschillende aanbieders met passende overlijdensrisicoverzekeringen.