Hoe je de zon voor je laat werken

-->

Het is intussen al een vertrouwd beeld geworden in vrijwel iedere Nederlandse woonwijk: daken die bedekt zijn met glanzende panelen, bij voorkeur gericht naar het zuiden en/of westen. De afgelopen tijd is er veel geïnvesteerd in het opwekken van zonne-energie door particulieren, en de overheid heeft ook het een en ander gedaan om dit te stimuleren. Als je nu overweegt om ook deze investering te plegen, praten we je graag bij over dit onderwerp. 

Hoe werkt het? 

Met zonnepanelen kan het licht van de zon worden omgezet in energie om direct in huis te gebruiken, of om terug te leveren aan het netwerk. Het werkt als volgt: ieder paneel bestaat uit een flink aantal zonnecellen. Deze zijn opgebouwd uit twee lagen silicium. Als het licht van de zon op deze zonnecellen schijnt, ontstaat er gelijkstroom tussen deze twee lagen. De panelen zetten dit om naar wisselstroom, zodat het geschikt is voor ons Nederlandse energienetwerk. Nu kan de stroom worden ingezet om huishoudelijke apparaten mee te bedienen. Ook kan de stroom worden teruggeleverd aan het netwerk, de overheid zorgt via de salderingsregeling dat je hier een goede prijs voor krijgt. Op dit moment zijn dit even de twee opties die er zijn voor opgewekte energie: het is namelijk nog problematisch om de stroom zelf op te slaan. De accu’s die je daarvoor nodig zouden hebben, zijn momenteel nog enorm groot en duur. Wel wordt hier veel research naar gedaan. Het is dus niet de vraag óf, maar wanneer we ook met thuisaccu’s kunnen gaan werken. Dit zal ook een uitkomst zijn om de grote seizoensverschillen in opbrengst op te vangen. 

Wat zijn de kosten? 

De investering die nodig is om op deze manier zonne-energie te gaan opwekken, verschilt per geval. De kosten vallen ruwweg uiteen in de aanschaf van de panelen zelf, en het installeren ervan. Soms kan het een optie zijn om de panelen zelf te installeren (bijvoorbeeld op een plat dak van een schuur of bijgebouw). Sommige aanbieders brengen één offerte uit voor de aanschaf en het plaatsen. 

In het verleden waren er subsidieregelingen vanuit de overheid voor particulieren, maar dit is niet meer het geval. Soms zijn er wel regionale potjes voor beschikbaar, of de mogelijkheid om de kosten als ondernemer van de BTW af te trekken. Hiervoor hoef je niet echt een bedrijf te hebben. Daarnaast zijn er gunstige leningen die je kunt afsluiten als je investeert in zonne-energie. 

En hoeveel bespaar je ermee? 

Het (laten) plaatsten van zonnepanelen is een investering. Behalve het feit dat je goed bezig bent op het gebied van duurzaamheid, is er ook een moment dat je panelen zijn afbetaald en je dus daadwerkelijk winst maakt met je ‘belegging’. Dan wordt het pas écht interessant. Wanneer dit moment precies is, hangt af van een aantal factoren: het aantal gerealiseerde zonuren per jaar en het aantal panelen dat je hebt laten plaatsen, zijn hiervan misschien wel de belangrijkste. Daarnaast is je winst afhankelijk van de regelingen die de Nederlandse overheid biedt op het gebied van teruglevering aan het netwerk (zoals de salderingsregeling), en natuurlijk de energietarieven. Maar in de regel kun je stellen dat je na vier á vijf jaar zoveel bespaard hebt op de energierekening, dat je je investering hebt terugverdiend. Vanaf dat moment is al het rendement van jouw zonnepanelen dus winst. Op deze manier kun je heel wat besparen. 

Alleen voor huiseigenaren? 

Niet alleen huiseigenaren, maar ook sommige bewoners van een huurhuis kunnen geld besparen met zonnecollectoren op het dak van hun woning. Hoewel veel woningcorporaties de installatie van panelen zelf in beheer nemen en dus ook profiteren van de besparingen, is het altijd de moeite waard om te onderzoeken of je een dergelijke investering mag doen. Hiervoor is altijd toestemming van de verhuurder nodig, maar als deze zelf niet van plan is om jouw straat van panelen te voorzien, is het goed mogelijk dat je toestemming krijgt. Leg goed vast wat er met de panelen gebeurt als je gaat verhuizen: ben je verplicht ze te verwijderen of kun je ze bijvoorbeeld ter overname aanbieden aan de volgende huurder? En zo zijn er nog meer mogelijkheden: bijvoorbeeld de optie om lid te worden van een energiecoöperatie in de buurt. Je kunt altijd met zonne-energie aan de slag als je wilt.