Hoe bespaar je op je zorgverzekering?

-->

Hoewel de zorgpremie jaarlijks stijgt, hoeft dit niet te betekenen dat je ook perse duurder uit bent. Er zijn allerlei slimme manieren om te besparen op de kosten die je kwijt bent aan deze verplichte verzekering voor iedereen die in Nederland woont en werkt. Wil je niet onnodig geld uitgeven aan je verzekering en zoek je naar tips hoe je kunt besparen op je zorgverzekering? Je goedkoop verzekeren doe je met onze slimme tips en adviezen. 

Kies een basisverzekering die bij je past

Als verzekerde kies je uit vier verschillende basisverzekeringen om zorgkosten af te dekken: de restitutiepolis, de combinatiepolis, de naturapolis en de budgetpolis. De restitutiepolis kenmerkt zich door het grootste aanbod zorgkeuze met de hoogste vergoeding, ook als je kiest voor een niet-gecontracteerde zorgverlener. Bij een restitutieverzekering ontvang je bij elke zorgaanbieder en vergoeding en heb je veel keuzevrijheid. Wel moet je vaak een rekening voorschieten. Een naturapolis vergoedt de kosten die je maakt bij een aangesloten zorgverlener. De budgetpolis is de goedkoopste variant, maar heeft wel de minste zorgkeuze en laagste vergoeding. Welke type verzekering bij je past, is afhankelijk van je situatie, maar kan beslist helpen om voordeliger uit te zijn. 

Sluit je zorgverzekering via een internetverzekeraar

Je begrijpt dat het sturen van een fysieke polis per post een zorgverzekeraar geld kost. Een digitale administratie is goedkoper en dus ben je voordeliger uit als je je verzekering online afsluit via een internetverzekeraar. Vergelijk online hoe je gemakkelijk zelf bespaart door te kiezen voor een verzekeraar die zijn polissen enkel online aanbiedt.

Betaal je zorgpremie per jaar 

Heb je voldoende geld op je rekening staan om de premie voor een geheel verzekeringsjaar te betalen? Bij zorgverzekeraars krijg je korting als je de zorgpremie in één keer betaalt. De korting loopt in sommige gevallen op tot 2 procent.

Verhoog je eigen risico 

Je zorgpremie verlaag je door het verhogen van je eigen risico. Naast het standaard eigen risico van 385 euro kan je dit vrijwillig verhogen naar maximaal 885 euro. Het verhoging van het eigen risico draagt bij aan een lagere premie. Dit is vooral interessant als je denkt weinig tot geen zorgkosten te maken. Krijg je onverwachts te maken met een tegenslag, houd er dan rekening mee dat de zorgkosten tot een maximum van 885 voor jouw rekening komen. 

Schrap je aanvullende verzekering 

Voel je je gezond en verwacht je geen onnodige of extra zorgkosten te maken? Overweeg dan om je aanvullende verzekering te schrappen. Soms ben je voordeliger uit door de kosten zelf te betalen dan wanneer je ze laat vergoeden vanuit de aanvullende verzekering. Dit geldt bijvoorbeeld voor een tandartsverzekering: door een consult twee maal per jaar voor eigen rekening te nemen, ben je goedkoper uit dan wanneer je kiest voor een tandartsverzekering. 

Check de gezinssamenstelling op je zorgpolis

Geen mens is hetzelfde en daarom loont het om de gezinssamenstelling op de zorgpolis onder de loep te nemen. Wellicht ben jij of je partner bij een andere verzekeraar goedkoper uit. Daarom is het verstandig om voor iedere verzekerde een aparte berekening te maken. 

Laat ingrepen uitvoeren door je huisarts

Goedkoop gebruikmaken van zorg is ook te realiseren door bepaalde ingrepen te laten uitvoeren door je eigen huisarts. Een bezoek aan de huisarts is gratis, terwijl je bij een bezoek aan een specialist een flink bedrag kwijt bent. Het eigen risico van de basisverzekering is niet van toepassing op de basisverzekering, dus overleg met je huisarts over bijvoorbeeld het plaatsen van een spiraaltje. 

Vraag zorgtoeslag aan 

Besparen op je zorgpremie is mogelijk door het aanvragen van zorgtoeslag. Dit is een tegemoetkoming vanuit de overheid om de zorg voor iedereen betaalbaar te maken. Juist voor de lagere inkomens kan zorgtoeslag een uitkomst zijn. Via de Belastingdienst maak je een proefberekening op hoeveel zorgtoeslag je recht hebt. Houd er rekening mee dat je inkomen bepaalt hoeveel zorgtoeslag je krijgt.