Hoe bespaar je op de lange termijn met een elektrische auto?

-->

De elektrische auto breekt door. Automerken investeren fors in elektrische voertuigen, want daarmee dragen ze hun steentje bij aan een beter milieu. Zakelijke en particuliere automobilisten weten dit type auto steeds gemakkelijker te vinden, want ook de Belastingdienst betaalt mee. Maar welke besparing levert de elektrische auto op de lange termijn op?

Besparing op belastingen

De Belastingdienst speelt een belangrijke rol in hoe je bespaart op de kosten die een elektrische auto met zich meebrengt. Zo betaal je geen motorrijtuigenbelasting en BPM bij een auto die volledig elektrisch rijdt. Lease je een elektrische auto? Dan profiteer je van een lagere bijtelling dan met een auto voorzien van een benzine- of dieselmotor. Ben je ondernemer en koop je een elektrische auto? Dan kun je ook nog eens gebruikmaken van de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Tevens is er voor particulieren subsidie verkrijgbaar die een elektrische auto aanschaffen of privé leasen. Tel dit alles bij elkaar op, dan ben je niet alleen nu voordelig uit, maar ook zeker in de toekomst!

Lage brandstofkosten

Rijden in een volledig elektrische auto is tot wel vijftig procent voordeliger dan wanneer je een benzineauto voltankt. De uiteindelijke energiekosten zijn afhankelijk bij welke energieleverancier je een contract hebt afgesloten. Je kunt de accu natuurlijk ook opladen via zonne-energie die je opwekt middels zonnepanelen. De stroom die je gebruikt om de auto op te laden is dan ook vele malen goedkoper dan wanneer je elke week je auto voltankt met benzine of diesel. Je jaarlijkse voordeel loopt met gemak op tot zo’n 1.500 euro per jaar. En dat is toch een aantrekkelijk financieel vooruitzicht, nietwaar?

Lage onderhoudskosten

Een elektrische auto is goedkoper in onderhoud, want een elektromotor heeft minder onderhoud nodig dan een auto met een benzine- of dieselmotor. Een auto met verbrandingsmotor heeft veel meer onderhoud nodig bij de garage dan een auto met elektromotor. De grootste slijtageonderdelen van een elektrische auto zijn dan ook de banden en de remmen. Je bent echter geen geld kwijt aan het vervangen van bijvoorbeeld een distributieruim, het bijvullen van olie of nieuwe bougies. Op de lange termijn moet nog wel duidelijk worden of de onderhoudskosten van een accu beheersbaar blijven.

Goedkope autoverzekering

De elektrische auto hoeft niet direct duurder te zijn in verzekering dan een ‘gewone’ auto. Wel is het raadzaam de verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken voor je een definitieve beslissing maakt. Er zitten vaak forse premieverschillen tussen de verschillende autoverzekeraars en het is aan jou of je tussenpersoon om dit in de gaten te houden. Je doet er goed aan om je elektrische auto allrisk te verzekeren en zo nodig een extra verzekering af te sluiten voor de accu. Op die manier houd je de verzekerings- en onderhoudskosten ook voor de nabije toekomst betaalbaar.

Slinkende olievoorraad

De olievoorraad slinkt en daarom is het belangrijk na te denken over nieuwe initiatieven om ook in de toekomst mobiel te blijven. De prijs van olie is flink gestegen vanwege de grote vraag naar benzine- en dieselauto’s en jij kunt daar zelf iets aan doen door vanaf nu te gaan rijden in een elektrische auto. Oliebronnen raken op een gegeven moment uitgeput en daarom is het beter om daar alvast stappen in te zetten door de aankoop van een elektrisch voertuig. Daarnaast lever jij ook nog eens een waardevolle bijdrage aan het milieu.

Een schone elektrische auto is de toekomst en je weet nu waarom het zinvol is er eentje aan te schaffen. Doe er je voordeel mee en start je zoektocht!