Energiebesparende maatregelen voor een vollere portemonnee

-->

Waarom meer geld uitgeven aan warmte en elektriciteit dan nodig is? Er zijn allerlei energiebesparende maatregelen beschikbaar voor een vollere portemonnee. De overheid doet graag mee en helpt je een handje met het verstrekken van verschillende subsidies. Of met het aanbieden van een voordelige lening als je geen geld achter de hand hebt. Ontdek welke energiebesparende maatregelen jou geld besparen. Je profiteert bovendien met duurzaam wonen ook meteen van extra comfort in huis.

Woningisolatie: daken, muren en vloeren

De eerste energiebesparende maatregel heeft betrekking op woningisolatie. Dat is een breed begrip en is onder te verdelen in dakisolatie, muurisolatie en vloerisolatie. Per maatregel valt er geld te verdienen met het doen van een investering. Dakisolatie levert een besparing op net als spouwmuurisolatie en vloerisolatie. 

Je bespaart gemiddeld wel 550 euro per jaar met het doorvoeren van deze energiebesparende maatregelen. Er zijn bovendien meerdere financiële voordelen aan woningisolatie verbonden. Het energielabel van de eigen woning verbetert namelijk. Daarmee neemt ook de waarde van het eigen huis toe.

Dakisolatie: verbeterd energielabel

Dakisolatie is een maatregel, waarbij je het dak isoleert om geen warmte meer via het dak verloren te laten gaan. Bij een dak dat niet geïsoleerd is, verdwijnt er tot 30% van de warmte. Dat heeft te maken met de opstijging van warme lucht. Dakisolatie is niet voor elke woning nodig. Het gaat vooral om woningen die voor 1985 zijn gebouwd. 

Huizen die later zijn gebouwd, hebben doorgaans al daken met een goede isolatie. Deze vorm van woningisolatie levert een besparing en meer wooncomfort op. Overigens is het zowel mogelijk om dakisolatie van binnenuit of van buitenaf aan te brengen. Het hangt van de woning en technische opties af, welke methode de voorkeur krijgt.

Muurisolatie: toenemen waarde van je woning

Bij muurisolatie is er sprake van het isoleren van de spouwmuren. Hiermee voorkom je onnodig warmteverlies. Er zijn vele huizen met een bouwjaar tussen 1920 en 1989 die met spouwmuren zijn gebouwd. Net als bij het ontbreken van dakisolatie geldt voor het niet aanwezig zijn van muurisolatie een warmteverlies tot 30%. 

Hier valt dus ook winst te behalen voor jou als woningeigenaar. Het is bovendien niet heel duur om je spouwmuren te isoleren. Dat zorgt ervoor dat de terugverdientijd heel beperkt is. Daarnaast profiteer je van de voordelen van een behaaglijke warmte in huis. Je verliest geen warmte meer via de gevels en profiteert bovendien van geluidreductie en minder vocht.

Vloerisolatie: geen koude voeten en geld uitsparen

Een niet geïsoleerde vloer zorgt voor warmteverlies. Het is dus ook in een dergelijke situatie van belang om energiebesparende maatregelen door te voeren. Het warmteverlies loopt namelijk op tot 15%. Woon je in een huis dat voor 1983 gebouwd is? Dan is de kans groot dat je geen vloerisolatie hebt. 

Je cv-systeem moet daardoor harder zijn best doen met als gevolg dat je meer energie verbruikt. Heb je vaak koude voeten of benen? Dat los je ook meteen op met het doorvoeren van vloerisolatie. Je voorkomt daarmee ook aantasting van de onderkant van je vloer als de kruipruimte vochtig en koud is. 

Zonnepanelen: gratis elektriciteit van de zon

Zonnepanelen op het dak van je woning maken het mogelijk om gratis elektriciteit van de zon te krijgen. Je moet natuurlijk wel eerst zelf investeren, maar dit is typisch een zichzelf terugverdienende investering. Zelfs als de zon niet schijnt, leveren de zonnepanelen elektriciteit op. In de winter is de opbrengst natuurlijk wel net even wat minder in vergelijking met de zomer. 

Een enkel zonnepaneel levert gemiddeld 225 kWh per jaar op. Het gaat hier om een zonnepaneel van een gemiddeld formaat. Een groot gezin verbruikt bijvoorbeeld 3.500 kWh per jaar. Om het totale verbruik te dekken, heb je in dit geval zestien zonnepanelen nodig. Plaats je minder zonnepanelen dan profiteer je natuurlijk van een flinke besparing op energieverbruik. 

Bij drie zonnepalen is er al sprake van een besparing tot 15% op het energieverbruik. Je hebt bovendien het voordeel dat als je minder energie verbruikt dan je opwekt je het overtollige aan de energieleverancier verstrekt. Daarvoor vang je geld in de vorm van een terugleververgoeding. Zonnepanelen zijn te combineren met een zonneboiler. Op deze manier maak je van gratis zonlicht gebruik om je water in huis te verwarmen. 

Warmtepomp: huis en tapwater op energiezuinige wijze verwarmen

Het installeren van een warmtepomp is een energiebesparende maatregel waarmee je geen of minder gas nodig hebt. Je draagt met het gebruikmaken van een warmtepomp bovendien bij aan een beter milieu. De CO2 uitstoot is namelijk veel lager. Een warmtepomp is een duurzame energiebron die het tapwater en je huis voordelig verwarmen. De warmte komt uit de bodem of uit de lucht om je huis en tapwater te verwarmen. 

Er zijn voor bestaande woningen verschillende soorten warmtepompen beschikbaar. Een hybride warmtepomp is met een bestaande cv-ketel te combineren. De energie komt hierbij uit de buitenlucht of van binnen vandaan en helpt de ketel een handje op piekmomenten. Hierbij is er dus nog wel aardgas nodig, maar minder. Bij een all electric warmtepomp is het mogelijk om helemaal van het gasverbruik af te komen. Een voorwaarde voor een goed rendement en geld te besparen, is wel dat het de woning geïsoleerd is.

Subsidies en voordelige leningen

Er zijn voor het doorvoeren van energiebesparende maatregelen subsidies beschikbaar en gunstige leningen. Bijvoorbeeld de Energiebespaarlening. De overheidssubsidies variëren overigens per gemeente. Het is dus altijd handig om even te checken of en welke subsidie in jouw gemeente van toepassing is. Een voorbeeld van een subsidie is de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) net als Investeringssubsidie Duurzame Energie.