Dertigers opgelet! Deze financiële fouten wil je niet maken.

-->

Als dertiger zit je natuurlijk in de bloei van je leven. Je werkt hard om een goede (financiële) basis voor de rest van je leven te leggen. Er zijn enkele financiële fouten die dertigers vaak begaan. In deze valkuil wil jij niet terecht komen, daarom een overzicht.

Te groot en te duur gaan wonen

Het hebben van vaste levensdoelen is heel normaal. Studeren, carrière maken, samenwonen en uiteindelijk een woning kopen. De woning die je koopt kan een statussymbool worden. Mensen denken bij een grote woning immers al snel dat ‘je wel kan zien dat daar geld zit’. Het kopen van een woning met meer ruimte dan je nodig hebt, is prima, zolang de hypotheeklasten maar niet een groot deel van je budget opslokken. Want stel nu dat jij en je partner kinderen krijgen en er minder uren gewerkt gaat worden. Je hebt ook minder inkomen en kunt mogelijk je hypotheek niet betalen? Groot en duur is zeker niet de verstandigste keuze.

Een gat in de hand

Je werkt natuurlijk niet keihard om alleen maar op je geld te blijven zitten. Geld mag dan ook best rollen, maar kijk uit dat je niet doorslaat. Veel dertigers hebben een druk sociaal leven. Heb je vrienden die zelf ook graag veel geld uitgeven, dan ben je snel geneigd hierin mee te gaan. Niet handig als je ook een goed gevulde spaarrekening wil hebben. Stel voor jezelf een schappelijk budget vast voor dingen zoals restaurant- en cafébezoeken.

Kopen? Direct betalen!

Het is heel verleidelijk om dingen te kopen en dan achteraf te betalen, bijvoorbeeld met een creditcard. Je kunt zo spullen kopen waar je niet direct het geld voor hebt. Slim is het echter niet, van uitstel komt heel eenvoudig afstel. Je koopt dingen met geld wat je, op dat moment, niet hebt. Heb je plotseling een onverwachte grote uitgave, dan kan het zijn dat je niet op tijd de eerdere aankopen op rekening kunt betalen. Koop je vaak en veel met achteraf betalen, dan is de kans het overzicht te verliezen groot en lopen de schulden al heel makkelijk op.

Een auto kopen met een financiering

Een auto is een echt statussymbool, misschien wel meer dan dat het een praktisch middel is. Je zal niet de eerste dertiger zijn die zijn pijlen heeft gericht op auto’s die ver buiten het budget vallen. De status die zo’n dure auto uitstraalt, geeft mensen een goed gevoel en een beter zelfbeeld. Dit positieve effect stopt heel snel wanneer je merkt dat je de auto helemaal niet kunt betalen. Gelukkig is er de autodealer die je weet te vertellen dat je bij hen ook een financiering voor de auto kunt afsluiten. Slim? Nee, natuurlijk niet. Je betaalt rente waardoor de auto nóg duurder wordt dan hij al was. En wat nu als je de wagen binnen de lopende financiering total loss rijdt? Dan kun je dus een lening afbetalen voor een auto waar je niet meer in rijdt.

Niet investeren

Je geld op de spaarrekening zetten, levert tegenwoordig weinig tot niets meer op. Een van de fouten die dertigers maken, is het hier dan maar bij laten. Wil je verstandige keuzes maken op het gebied van spaargeld, dan investeer je het. Om het meeste rendement eruit te halen, begin je er ook zo vroeg mogelijk mee. Begin je al ruim voor je dertigste met investeren, dan houd je daar met de juiste keuzes een mooi appeltje voor de dorst aan over. Denk hierbij aan investeren in aandelen en obligaties.