Betaal ik teveel geld aan mijn pensioen?

-->

Bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd gebruik je de gespaarde pensioenpremie om een pensioenuitkering te kopen. Bij het pensioenfonds waar jij bent aangesloten, bouw je een oudedagvoorziening op waar je samen met de AOW van leeft nadat je stopt met werken. Twijfel je of je teveel aan pensioenpremie betaalt en is het gewenste rendement niet haalbaar? Zoek uit of je kunt besparen op het betalen aan pensioengeld en of de uitkering wel in verhouding staat met wat je inlegt. Hoe je dat doet, leggen we in dit artikel aan je uit.

Hoe bouw je pensioen op?

Naast je AOW-uitkering ontvang je bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd ook een werknemerspensioen. Dit is een extra aanvulling op je AOW-uitkering en dit bedrag bouw je op via een of meerdere werkgevers. De pensioenpremie wordt afgetrokken van je brutoloon. Sommige werknemers hebben een premievrij pensioen. Dit betekent dat de werkgever alle pensioenkosten voor zijn rekening. Andere werknemers betalen het voor een derde, de helft of twee derde zelf. In principe moet het bedrag dat je opbouwt voldoende zijn om in je levensonderhoud te kunnen voorzien, maar het loont altijd om uit te zoeken of het opgebouwde vermogen je daadwerkelijk een aantrekkelijk rendement oplevert. 

Betaal je teveel pensioenpremie?

Het is lastig om te zeggen of je teveel geld betaalt aan je oudedagvoorziening. De premie die je betaalt moet gunstig zijn ten opzichte van de uitkering die je in de toekomst ontvangt. De meeste werkgevers bouwen een oudedagvoorziening op via de middelloonregeling. Het bedrag dat je opbouwt is gebaseerd op het gemiddelde loon dat je hebt ontvangen tijdens je uitkering. Check regelmatig het opbouwpercentage, want dit cijfer geeft aan hoeveel ouderdomspensioen je straks krijgt. Wil je weten hoe jij er voorstaat met je huidige pensioen? Log met je DigiD in op je persoonlijke pensioenoverzicht, een initiatief van de overheid. Het pensioengeld dat je inlegt, daarmee wordt belegd door pensioenverzekeraars.

Hoe voorkom je hoge kosten?

Heb je een pensioenregeling afgesloten via je werkgever bij een verzekeraar? Pas dan op voor onnodig hoge kosten. Hier kom je achter door je jaarlijkse pensioenoverzicht erbij te pakken. Het ‘te bereiken pensioen’ moet niet dalen ten opzichte van het jaar daarvoor. Vaak heeft dit te maken met hogere pensioenkosten. Je kunt hiervoor een gesprek aangaan met je werkgever, want hij is in principe verantwoordelijk om dit te regelen. Ben je niet aangesloten bij een verplicht pensioenfonds? Dan kan je overwegen om over te stappen. Houd er sowieso rekening mee dat een AOW-uitkering en pensioenuitkering niet altijd voldoende zijn om in je eigen levensonderhoud te voorzien. In zo’n situatie is het verstandig om een extra spaarproduct af te sluiten. Dit geldt sowieso voor ondernemers en ZZP’ers die geen werknemerspensioen kennen, maar zelf verantwoordelijk zijn voor hun oudedagvoorziening. 

Wat je kunt doen om extra inkomen te genereren

Naast besparen op je pensioenpremie is het ook verstandig na te denken over wat er mogelijk is om extra vermogen op te bouwen voor later. Wij geven je een aantal tips:

– Spaar extra geld met een pensioenproduct bij een verzekeraar. Dit is bijvoorbeeld een lijfrenteverzekering, bankspaarrekening of beleggingsrekening.

– Spaar zelf geld voor later of start met beleggen. Houd er rekening mee dat je belasting betaalt over vermogen en beleggingen, want ze vallen in box 3 van het huidige belastingstelsel. 

– Besparen op je toekomstige woonlasten doe je door je hypotheek af te lossen. Of verzilver de overwaarde van je huis en benut die nadat je gepensioneerd bent.

– Blijft je inkomen laag na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd en wil je extra inkomen genereren? Blijf 1 of 2 dagen werken, mits je gezondheid het toelaat en je het leuk vindt, want de arbeid die je verricht heeft geen invloed op je AOW-uitkering of pensioenuitkering. 

Kort samengevat: controleer je jaarlijkse pensioenoverzicht en ontdek of je niet onnodig veel geld betaalt aan je oudedagvoorziening. Uiteraard kan je altijd een vrijblijvend gesprek aangaan met je werkgever of een pensioenadviseur om verbeteringen door te voeren.