Besparen op verzekeringen: zo doe je dat!

-->

Besparen op verzekeringen: zo doe je dat!

Ze worden maandelijkse automatisch van je rekening afgeschreven of je betaalt ze zonder erbij na te denken, jouw verzekeringen. Als je al je verzekeringspremie bij elkaar optelt, zie je ineens hoeveel geld je daar eigenlijk aan kwijt bent! In dit artikel lees je hoe je kunt besparen of je verzekeringen.

Een optelsom maken en afwegingen maken

Het eerste wat je moet doen is een samenvatting voor jezelf maken. Welke verzekeringen heb je allemaal lopen? Dit kunnen er behoorlijk wat zijn. De meest voorkomende zijn die voor de aansprakelijkheid, zorg, auto, inboedel en opstal. Voor wat ben jij allemaal verzekerd? Zet alles eens op een rij en zoek even op wat je er maandelijks (of jaarlijks) aan kwijt bent. Kijk vervolgens ook bij welke verzekeraar(s) je klant bent. Veel mensen zijn voor hun assurantieproducten bij verschillende verzekeraars verzekerd. Zet ook de verzekeraars op papier.

Daadwerkelijk starten met vergelijken

Nu je voor jezelf in kaart hebt gebracht waarvoor je allemaal verzekerd bent (en waar), kun je daadwerkelijk starten met vergelijken. Zet wederom voor iedere verzekering op papier welke mogelijkheden er zijn. Dit kun je zelf doen, door via internet te zoeken naar aanbieders, maar dit kun je ook doen via zogenoemde vergelijkers. Dit zijn online platformen die het ‘uitzoekwerk’ al voor je hebben gedaan. Je hoeft dan alleen je gegevens in te vullen, waarna doorgaans verschillende aanbieders in beeld komen, met daarbij premies en aandachtspunten. 

Let wel goed op: de premievoorwaarden verschillen fors tussen verzekeraars. Het kan dus zomaar gebeuren dat een verzekering aantrekkelijk lijkt door de premie, maar dat deze verzekering strenge voorwaarden heeft en veel situaties niet dekt, waardoor je uiteindelijk slechter uit kunt zijn. 

Wat is belangrijk voor jou?

De eerste stap was het in kaart brengen van de producten die je nu hebt. Tijdens het vergelijken heb je een beeld gekregen van de verschillende aanbieders, premies en belangrijke voorwaarden. Nu is het van belang na te gaan wat je belangrijk vindt met betrekking tot de verzekering. Is dit de prijs (premie), kwaliteit (goede voorwaarden) of is dit de klantenservice (goede bereikbaarheid, persoonlijk contact et cetera)? 

Voor sommige verzekeringen bestaan er geen extreem grote verschillen tussen verzekeraars. De aansprakelijkheidsverzekering is hier een voorbeeld van. Dit is meestal een product waarbij dekking wordt geboden van 1,25 miljoen of 2,5 miljoen. Veel andere grote verschillen zijn er niet. 

Ook bij de inboedel- en opstalverzekering is dit het geval. Er bestaan hier verschillende vormen van en verzekeraars kunnen wat verschillen met betrekking tot voorwaarden, maar het zijn redelijk ‘standaard’ assurantieproducten. 

Bij de zorgverzekering zit dit iets anders. Deze is vaak meer toegespitst op de persoonlijke situatie. Ook zijn er meer soorten (natura, budget, restitutie) en meer vormen (basis en aanvullend). Het is hier dus zaak om goed na te gaan wat er precies verzekerd is, op welke manier en tot hoeveel. Ook hier geldt: denk goed na over wat je zelf nodig hebt.

Eigen risico

Het eigen risico is van toepassing op bijna alle verzekeringen. Dit is het bedrag dat je bij schade (of zorgkosten) zelf dient te betalen. Doorgaans wordt een drempelbedrag gegeven (bijvoorbeeld 100 euro), waarbij je bij kosten of schade tot 100 euro zelf moet betalen. Boven dat bedrag is het aan de verzekeraar om de kosten te vergoeden. Bij schadeverzekering kun je het eigen risico vaak afkopen. Je betaalt dan wat extra voor een eigen risico van 0 euro. Bij de zorgverzekering is dit niet mogelijk. Hier kun je het eigen risico wel ophogen, om zo de hoogte van de premie wat te drukken. Ook het eigen risico is in ieder geval een belangrijk aandachtspunt bij het vergelijken van een verzekering. Waarom? Sommige verzekeraars bieden de optie wel, sommigen juist niet, en ook de kosten van het bijstellen lopen uiteen. 

Parapluverzekering

De laatste tip is het vergelijken op basis van de paraplu-optie, ook wel bekend als pakketkorting. Veel verzekeraars geven namelijk korting op de premie(s) als je er meerdere verzekeringen afneemt (verzekeringspakketten). En hierbij geldt: hoe meer verzekeringen, hoe hoger de premie. Niet iedere verzekeraar biedt deze optie, dus het kan daarom geen kwaad om gewoon even te bellen en te vragen hoe het zit. Als alle producten bij één verzekeraar bij jou passen qua voorwaarden, is dit de ultieme tip om te besparen. 

Door bovenstaande tips toe te passen zul je zien dat je fors kunt besparen op de verzekeringspolissen die je hebt lopen. Vaak ga je er bovendien ook nog eens op vooruit wat voorwaarden en service betreft. Succes met vergelijken!