Consuminderen: versla koopverleidingen met deze tips

-->

Shoppen is voor veel van ons bijna een verslaving. Dat is niet vreemd. Overal liggen verleidingen op de loer. Aanbiedingen, kortingscodes, limited editions, flash sales, noem maar op. En niet alleen in de stad, met een paar klikken op je telefoon heb je ook al een nieuwe aankoop gedaan. Daardoor is de verleiding constant dichtbij en beschikbaar.

Ben jij er ook klaar mee? Wil je geld besparen? In dit artikel ontdek je de beste tips om te consuminderen.

1. Geen reclame meer

Verleidingen weerstaan kun je jezelf aanleren. Maar het is natuurlijk nog makkelijker om ervoor te zorgen dat er gewoon minder verleidingen om je heen zijn.

Plak de bekende NEE-NEE of NEE-JA-sticker op je brievenbus. En tegenwoordig nog veel belangrijker: weer reclame uit je inbox.

De kans is groot dat je nieuwsbrieven ontvangt van verschillende webshops. Uitschrijven is vaak binnen een paar klikken gedaan. De link hiervoor staat meestal onderaan de nieuwsbrief. Lukt dit niet? Markeer de nieuwsbrieven dan gewoon als ongewenst.

2. Geen winkelapps op je telefoon

Webshops doen er alles aan om het ons zo makkelijk mogelijk te maken. Niet uit vriendelijkheid, maar omdat ze weten dat makkelijk bestellen meer omzet voor hen betekent. Daarom hebben veel shops een app waarmee je binnen een paar klikken een bestelling doet.

Heb jij deze apps op je telefoon? Verwijder ze dan.

3. Doe mee aan de niet-winkeldag

Doe mee aan de jaarlijkse internationale niet-winkeldag. Meestal valt deze op de laatste zaterdag van november. Deze dag is bedoeld als een protest tegen de koopcultuur.

4. Houd een no buy maand (of jaar)

Uit protest een dagje niet winkelen is natuurlijk mooi, maar je zal zelf niet veel besparen met Ć©Ć©n dag. Een hele maand niets kopen zet veel meer zoden aan de dijk. Of wat dacht je van een heel jaar?

Hoe je jouw no buy maand of jaar precies invult is aan jezelf. Is kleding shoppen jouw zwakte? Spreek dan met jezelf af om een tijd helemaal geen kleding meer te kopen.

Geen make-up, gadgets, boeken of speelgoed zijn ook goede opties. Of koop alleen de boodschappen die je echt nodig hebt en verder helemaal niets.

5. Spreek een maximaal bedrag met jezelf af

Spreek met jezelf af hoeveel je per week of maand mag uitgeven en houd je hier strikt aan. Heb je hier moeite mee? Dan kan je dit misschien samen met iemand anders afspreken. Zo heb je een stok achter de deur en kan je elkaar motiveren.

6. Stel spaardoelen op

Door te consuminderen kan je veel geld besparen. Wat wil je met dit geld doen? Als je doelen hebt waar je voor spaart, zal je veel gemotiveerder zijn.

Naast opschrijven waar je voor zou willen sparen, kan je ook opschrijven hoeveel je wilt sparen. En dan het liefst met een tijdperiode eraan gekoppeld. Dus bijvoorbeeld: ik wil voor het eind van dit jaar ā‚¬2000 sparen.

7. Altijd een bedenktijd

Voorkom impulsaankopen door over iedere aankoop minimaal 24 uur na te denken. Bij grotere aankopen kan je ook voor een bedenktijd van een week of zelfs een maand kiezen.

Zodra je hebt besloten dat je iets wilt kopen, wacht je dus voordat je het daadwerkelijk koopt. Je zult zien dat je in deze tijd vaak al beseft dat je het toch niet echt nodig hebt, waardoor je een stuk minder aankopen doet.

8. Wat wil je eigenlijk kopen?

Deze laatste tip is er eentje om over na te denken. Wat wil je eigenlijk kopen? Heb je het product echt nodig? Of vind je gewoon het gevoel van het shoppen fijn?

Dit laatste is vaak het geval. Als je een aankoop doet, maak je namelijk hormonen aan die je een fijn gevoel geven. Ook als je je nieuwe product in handen hebt, voel je dit. Maar deze stofjes blijven maar heel even. En vaak ligt je aankoop dan te verstoffen in de kast terwijl je het eerst zooo graag wilde hebbenā€¦

Vraag jezelf dus af of je niet gewoon op zoek bent naar iets om jezelf blij te maken. In dat geval zijn er betere en zuinigere opties. Ga bijvoorbeeld lekker de natuur is, lees een goed boek, leer wat nieuws bij, neem een bad, ga sporten of zoek geliefden op.