Hoeveel geld kun je besparen op zonnepanelen?

-->

We zien steeds meer zonnepanelen in het straatbeeld verschijnen. Volledige daken die voorzien zijn van deze zuinige energie-opwekkers. De belangrijkste reden voor veel mensen is natuurlijk dat de energie die wordt opgewekt met behulp van de zon beter is voor het milieu en je er op lange termijn flink geld mee bespaart. Het is echter wel een investering om zonnepanelen te laten plaatsen. 

Hoeveel kun je nu precies besparen met zonne-energie? In dit artikel maken wij de rekensom voor je.

Wat moet je investeren?

Als eerste is het natuurlijk belangrijk om te weten wat de installatie van panelen nu eigenlijk kost. De installatie van tien panelen, inclusief omvormer kost ongeveer 4700 euro. Dit is de prijs inclusief btw. De btw kun je terugvragen bij de Belastingdienst. Je krijgt dan ongeveer 760 euro terug. Netto ben je dus ongeveer 4000 euro kwijt.

Wat is het rendement?

En dan natuurlijk de belangrijke vraag: Wat gaat het je besparen? De panelen hebben een rendement dat net zoveel oplevert als zes procent spaarrente. In die zin dus al een heel slimme investering, aangezien de spaarrente op het moment erg laag ligt. We blijven even bij de set van tien panelen. Sommige mensen laten er zes installeren en grotere woningen/boerderijen kunnen er wel achttien kwijt. Een set van tien panelen levert jaarlijks 2600 kWh stroom. Deze stroom lever je aan het energiebedrijf en die betaalt jou hiervoor. 2600 kWh stroom levert je ongeveer een besparing van 600 euro op je energierekening. In ongeveer acht jaar heb je de panelen terugverdiend.

Salderingsregeling

De salderingsregeling maakt het aantrekkelijk voor consumenten om panelen te installeren. Meestal wordt er meer zonne-energie opgewekt door de panelen dan dat een huishouden verbruikt. Deze overtollige stroom wordt geleverd aan het elektriciteitsnet. Vervolgens verrekent het energiebedrijf de levering van de stroom met jouw eigen afname. Dat wordt salderen genoemd. Het energiebedrijf betaalt daarvoor dezelfde prijs als die jij betaalt voor jouw stroom. Lever je meer stroom aan het net dan dat jezelf verbruikt? Dan krijg je een lagere vergoeding voor het teveel aan opgewekte stroom. Deze salderingsregeling is in ieder geval verlengd tot 1 januari 2023 en wordt waarschijnlijk daarna langzaam afgebouwd tot 2031. 

Voorbeeld

Stel dat je 2000 kWh stroom per jaar nodig hebt. Dit neem je af van het net. Met behulp van de panelen lever je 2500 kWh aan het energiebedrijf. Voor de 2000 kWh moet het energiebedrijf het geldende stroomtarief betalen. In 2019 ligt deze prijs op 22 cent per kWh. Dat is dus 440 euro. Voor de overige 500 kWh die je niet verbruikt, mag het energiebedrijf een lager tarief betalen. Deze vergoeding wordt de terugleververgoeding genoemd. De hoogte van de vergoeding verschilt sterk per energiebedrijf en ligt tussen de drie en de twaalf cent per kWh. Het kan dus zeker de moeite waard zijn om de vergoedingen van de energiebedrijven te vergelijken als je meer energie opwekt dan dat jezelf verbruikt. 

Subsidies

Sommige gemeentes en provincies willen het gebruik van zonne-energie stimuleren en bieden subsidies aan. Op energiesubsidiewijzer.nl kun je onderzoeken of jouw woonplaats hiervoor in aanmerking komt. Dan kun je de aanschafprijs van de installatie nog meer verlagen. In de afgelopen jaren zijn zonnepanelen veel goedkoper geworden. Waar je in 2008 nog bijna 14000 euro moest neerleggen voor een set van tien panelen, betaal je anno 2019 nog zo’n 4700 euro voor dezelfde installatie.