Zo bespaar je geld op je te betalen belastingen: 8 tips

-->

Ieder jaar komt de belastingaangifte eraan en je wilt natuurlijk niet te veel betalen. Er zijn allerlei manieren om geld te besparen op je te betalen belasting. Kijk waar er voor jou voordeel is te behalen door minder inkomstenbelasting te betalen. Of misschien wel te veel betaald belastinggeld terug te krijgen. Wij hebben de 8 meest gangbare tips voor jou beschikbaar.

1. Doe je voordeel met je periodieke gift aan goede doelen

Het doen van een periodieke gift aan een goed doel is fiscaal volledig aftrekbaar. Check wel even wat periodieke giften zijn. Je moet bijvoorbeeld vooraf vastleggen dat je gedurende vijf jaar eenzelfde bedrag schenkt aan een specifiek goed doel. Er is een extra hoge giftenaftrek van 125% als je voor vijf jaar aan een cultureel goed doel schenkt. Voor losse giften geldt een drempel van 1% van je inkomen.

2. Los op een kleine hypotheek extra af

Het is mogelijk interessant om op een kleine hypotheek extra af te lossen en zo te besparen. In veel situaties is er geen sprake meer van een fiscale boete. Check wel of je een boete aan je bank moet betalen als je vervroegd wilt aflossen. Als je een aflossingsvrije hypotheek hebt, is het afhankelijk van je situatie of het verstandig is om vervroegd af te lossen. 

3. Schenk belastingvrij geld aan je kinderen of kleinkinderen

Heb je een groot vermogen? Daarop verminder je de te betalen belasting door je kinderen of kleinkinderen geld te schenken. Je mag ieder jaar een belastingvrij bedrag schenken aan elk van je kinderen. Daarnaast is het mogelijk om eenmalig een extra hoog bedrag belastingvrij te schenken aan je kind. Let wel even op de voorwaarden qua hoogte, want die veranderen per jaar. Er is een grotere belastingvrije schenking mogelijk aan je kind of kleinkind als deze het geld gebruikt voor de aankoop van een woning.

4. Bespaar door je inkomen te middelen

Deze tip is ideaal als je een wisselend inkomen hebt. Je betaalt dan in verhouding meer belastinggeld dan wanneer je in drie jaar een gelijk inkomen hebt. Het is mogelijk om dat verschil terug te krijgen als dat boven een bepaald bedrag uitkomt. Het middelen van je inkomen is onder meer interessant als je een lange tijd verlof hebt in een jaar. Of als je net bent begonnen met werken halverwege een jaar of als je als zzp werkt. Of als je gestopt bent met werken gedurende het jaar. Je moet zelf een verzoek tot middeling indienen bij de Belastingdienst.

5. Maak gebruik van de aftrek van zorgkosten

Heb je veel zorgkosten in een jaar gemaakt? Het is dan handig om te checken of je boven het drempelbedrag uitkomt dat is vastgesteld door de Belastingdienst. Alles boven de drempel mag je fiscaal in mindering brengen. Helaas komen niet alle zorgkosten voor aftrek in aanmerking, zoals een bril of je eigen risico voor de zorgverzekering. 

6. Aftrek van lijfrentepremies

Het is mogelijk om op een fiscaal aantrekkelijke manier voor je pensioen te sparen. Bijvoorbeeld als je gedurende de afgelopen zeven jaar weinig of geen pensioen hebt opgebouwd. Het is altijd mogelijk om dan van de jaarruimte en reserveringsruimte voor fiscale aftrek van lijfrentepremies te profiteren.

7. Los kleine schulden af voor het einde van het jaar

Het is interessant om kleine schulden voor het einde van het jaar af te lossen. Het is namelijk zo dat er een drempel geldt in Box 3 om schulden op te voeren. Bij een kleine schuld kom je vaak niet boven de drempel uit. Daardoor is deze schuld niet op te voeren is in Box 3. Door de kleine schuld te betalen, slinkt het vermogen op je bankrekening. Dat is fiscaal gunstig als je boven het belastingvrije vermogen uitkomt. Bij een kleine schuld kun je onder meer denken aan een schuld die je hebt openstaan op je creditcard.

8. Controleer de door de Belastingdienst ingevulde gegevens

De Belastingdienst vult tegenwoordig al een groot deel in van je belastingaangifte. Het is echter wel slim om deze gegevens even goed te checken. Neem voor het gemak ook je belastingaangifte van het jaar ervoor erbij. Bovendien is het handig om daarvan bedragen over te nemen die niet vooraf ingevuld zijn en niet zijn veranderd.