Rood staan: hoe duur is dat eigenlijk?

-->

Wil je die mooie telefoon kopen of gewoon boodschappen doen, maar heb je het geld niet op je bankrekening? Geen probleem, dan kun je toch gewoon rood staan? Wat veel mensen zich echter niet realiseren, is dat je met rood staan een tijdelijke lening aangaat bij de bank. En dat is niet gratis. Lees hieronder hoe duur het is om rood te staan en hoe je deze kosten voorkomt.

Gevolgen van rood staan

Rood staan is één van de duurste vormen van geld lenen. Je betaalt namelijk rente aan de bank over het bedrag dat je van ze leent. Anno maart 2020 kan de rente over dit bedrag bij de grootste Nederlandse banken oplopen tot wel 12,9% op jaarbasis.

Bovendien is de bank verplicht om je aan te melden bij de Stichting Bureau Krediet Registratie (BKR) wanneer je een roodstand hebt van 250 euro of meer. Een BKR-registratie kan ervoor zorgen dat je later minder kunt lenen of een lagere hypotheek af kunt sluiten.

Rood staan bij de ING

Bij de ING kun je een apart product afsluiten wanneer je langer dan 3 maanden een betaalrekening bij deze bank hebt: ING Rood Staan. De hoogte van het bedrag is maximaal 2.000 euro en hangt af van je inkomsten. Je betaalt een variabele rente van 12,90% op jaarbasis. Bij een roodstand van 1.000 euro is dat 10,36 euro per maand.

Rood staan bij de Rabobank

Ook bij de Rabobank betaal je 12,90% rente op jaarbasis wanneer je rood wilt staan op je privérekening. Als je bijvoorbeeld drie maanden lang voor 1.000 euro rood staat, betaal je in die periode 36 euro rente aan de bank. De rente is variabel en de bank geeft eventuele veranderingen vooraf aan je door. De limiet voor rood staan is minimaal 500 euro en maximaal je netto maandelijkse inkomen.

Rood staan bij de ABN Amro

Bij de Rabobank is de variabele rente voor rood staan anno maart 2020 iets lager dan bij de ING en de Rabobank, namelijk 9,9% op jaarbasis bij hun product Rood Staan en 10,2% tot 12,9% bij de Privélimiet Plus. Je limiet voor rood staan is maximaal 5.000 euro. Studenten kunnen een lagere rente krijgen (8,1%) en dan maximaal 1.000 euro rood staan.

Tips om rood staan te voorkomen

Je wilt natuurlijk geen onnodige kosten betalen. Voorkom daarom dat je rood staat op je betaalrekening. Wij hebben hiervoor een aantal handige tips opgesteld.

Overzicht

Weet wat er op je rekening staat en wat er afgeschreven gaat worden. Je kunt dit terugvinden op de website en in de app van je bank. Kijk hier regelmatig op, bijvoorbeeld twee keer in de week.

Zorg voor voldoende saldo

Weet je dat er een betaling af wordt geschreven? Zorg dan dat je voldoende saldo op je rekening hebt. Zijn je inkomsten niet hoog genoeg? Dan is een (tijdelijke) bijbaan of verkoop van oude spullen misschien een optie. Bedenk ook of je andere uitgaven echt wilt doen op dat moment. Die leuke tas kan vast nog wel even wachten.

Bijstorten

Sta je toch een keer rood? Stort dan zo snel mogelijk geld op je betaalrekening, bijvoorbeeld van je spaarrekening. Zo voorkom je dat je onnodig lang rente betaalt.

Aflossen

Je kunt je roodstand ook aflossen met spaargeld. Dit is financieel gezien zinvol, omdat je meer rente betaalt over je roodstand dan dat je ontvangt over je spaargeld. Zorg er wel voor dat je voldoende buffer overhoudt om onverwachte kosten op te vangen.

Lening aanvragen

Als je regelmatig rood staat, kan het zinvol zijn om een tijdelijke lening af te sluiten. Je betaalt dan meestal een lagere rente dan voor de roodstand. Geef het afbetalen van deze schuld vervolgens prioriteit.

Rood staan stopzetten

Je kunt tegenwoordig zelf kiezen of je rood wilt staan. Bij betaalrekeningen die voor 2016 afgesloten zijn, was vaak standaard een limiet voor rood staan ingesteld. Voorkom dat je te makkelijk rood kan staan en zet deze limiet op nul. Let op: wanneer je niet rood mag staan, maar toch een negatief saldo hebt, betaal je ook rente (tot wel 14%).