Hoe zit je veilig op het internet?

-->

Het tijdsbeeld verandert en dat heeft consequenties. Internet is een prominent onderdeel van ons dagelijks leven geworden, maar niet iedereen lijkt te beseffen welke gevolgen dit heeft voor onze veiligheid online. Was internet in de jaren 90 nog een leuk speeltje voor velen, tegenwoordig is het een standaard gegeven geworden en daar moeten we goed op inspelen, om onszelf het nodige leed te besparen. Criminelen zitten namelijk ook niet stil en zijn voortdurend bezig om nieuwe slimme trucs te verzinnen zodat ze zichzelf kunnen verrijken ten koste van onschuldige slachtoffers.

Geldstromen verplaatsen zich

Onze grootouders deden betalingen altijd contant. Er was simpelweg geen andere mogelijkheid. In 1988 werden de eerste PIN-transacties gedaan en sindsdien kunnen we goederen en diensten ook afrekenen door het intoetsen van een code. Met de komst van het internet werd online bankieren mogelijk en tegenwoordig hebben veel mensen niet eens meer contant geld op zak. Daarmee wanen ze zich veilig, want ze kunnen op straat niet beroofd worden van hun zuurverdiende centen. Dat is waar, maar doordat de geldstromen zich steeds meer verplaatsen naar het internet, verplaatsen ook de criminelen zich in die richting.

Beveiliging

Zoals je thuis een goed slot op je deur zet om inbrekers tegen te houden, zo moet je ook je activiteiten online goed beveiligen. De gegevens die je op internet bewaart, mogen immers niet in verkeerde handen vallen. Als je ervoor kiest om bijvoorbeeld bedrijfsdata online op te slaan, is het zaak om ervoor te zorgen dat die gegevens niet gemakkelijk te hacken zijn. Maar ook als je andersoortige gegevens op die manier bewaard, is van belang om goed op de veiligheid te letten. Om die reden is VPS hosting de laatste tijd steeds gewilder. De letters VPS staan voor Virtual Private Server en dat zegt eigenlijk al genoeg. Het is je eigen virtuele server op het internet. Zo’n digitale bewaarplek is van de hoogst mogelijke veiligheidssystemen te voorzien, zodat je data ook echt veilig opgeborgen is.

Privacy

Een belangrijk advies bij de keuze voor VPS hosting is de privacy. In Europa is die aan strenge regels gebonden en die regels zijn er niet voor niets. Wanneer je kiest voor een dergelijke dienst, let er dan beslist op dat de Europese privacywetgeving van toepassing is. Een bedrijf dat alle gegevens opslaat in Nederlandse datacentra voldoet geheel aan deze eis en dat is een hele geruststelling.