Help! Hoe moet ik sparen?

-->

Het is altijd een goed idee om wat geld achter de hand te hebben voor onvoorziene uitgaven. Stel je voor dat je auto een reparatie nodig heeft of dat je tijdelijk werkloos bent. Hoe heerlijk is het dan om niet gelijk gestrest hoeft te raken. Toch is het niet voor iedereen even makkelijk om te sparen. Dus sparen: hoe doe je dat?

Start met een buffer 

Begin met een financiƫle buffer. Dit is een bedrag om onverwachte en hoge kosten op te vangen, bijvoorbeeld wanneer er plotseling sprake is van minder inkomen. Hoe hoog deze buffer moet zijn, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Op internet vind je verschillende tools die je helpen dit bedrag te berekenen.

Vaak wordt geadviseerd om minimaal tien procent van je inkomen als spaargeld te beschouwen. Zeker wanneer je moeite hebt om rond te komen, kan dit lastig zijn. Bedenk in ieder geval dat het altijd beter is om iets te sparen dan helemaal niets. Zodra je je salaris of ander inkomen op je rekening krijgt bijgeschreven, kun je meteen wat geld overboeken naar je spaarrekening. Dit voorkomt dat je het per ongeluk toch uitgeeft aan andere zaken. 

Kies een persoonlijk doel

Het is goed om een doel voor ogen te hebben waarvoor je spaart. Dit helpt je gemotiveerd te blijven om elke maand wat geld opzij te zetten. 

Misschien wil je gaan sparen voor de studie van je kind, voor een verre reis of een dakkapel op je huis. Houd goed in je achterhoofd waarvoor je geld apart legt. Dit kan je van pas komen om de eventuele verleiding van een onnodige aankoop te weerstaan.

Besparen op de vaste lasten

Vind je het lastig om geld over te houden? Neem dan al je uitgaven eens onder de loep.

Begin met een overzicht te maken van Ć”l je uitgaven. Wanneer je dit een paar maanden nauwkeurig bijhoudt (d.w.z. dagelijks noteren waar je geld naartoe gaat), kun je zien wat ongemerkt de grootste kostenpost blijkt te zijn. 

Verdeel de uitgaven in vaste en variabele uitgaven. Kijk als eerste of er bij de vaste kosten wat te besparen valt. Zijn er verzekeringen die je niet nodig hebt of die je dubbel hebt afgesloten? Kijk op internet bij een vergelijkingssite of er goedkopere alternatieven zijn met dezelfde dekking. 

Dat kost even wat tijd, maar het resultaat is er vaak wel naar! Ga er in ieder geval Ć©Ć©n keer per jaar goed voor zitten, want per jaar zijn er weer verschillende en nieuwe voordelen te behalen. 

Besparen op de overige uitgaven

Nadat je weet waarop je kunt bezuinigen op je vaste lasten, bekijk je de variabele uitgaven. Er zijn bijvoorbeeld tal van manieren om voordeliger uit te zijn met je boodschappen. Werk in ieder geval met een vast budget. Je kunt dit bedrag contant meenemen naar de supermarkt en je pinpas thuis laten. Zo koop je nooit meer dan je van plan was. Maak gebruik van aanbiedingen uit de folders en stel aan de hand daarvan je menuā€™s samen. Kijk of er voor je favoriete producten een goedkoper alternatief is. Soms wijkt de smaak nauwelijks af en heb je toch wat kunnen besparen. Onthoud goed dat alle kleine beetjes helpen. Reken voor de grap maar eens uit wat je per jaar uitgeeft aan bijvoorbeeld frisdrank. Kijk dan hoeveel je overhoudt als je niet meer voor een A-merk gaat. Over een jaar genomen is dat vaak best een bedrag. Zo kun je je voorstellen hoeveel dit is als je dit voor elk product van je keuze doet.

Kleine stapjes

Het belangrijkste is dat je je motivatie weet vast te houden. Begin daarom niet meteen met een heel hoog bedrag, want dat is moeilijk vol te houden. Kijk eerst of je bijvoorbeeld een paar tientjes per maand naar je spaarrekening kunt overboeken. Als dit lukt, heb je een extra stimulans om het bedrag op te hogen. 

Voor je het weet heb je een leuk bedrag op je spaarrekening staan en dat geeft rust in je hoofd.