Geld besparen met Zero Waste

-->

Je kunt er niet meer omheen. De aarde warmt op, luchtvervuiling wordt steeds erger en de plastic zee breidt zich alsmaar verder uit. Het wordt dat je echt milieubewuster gaat leven. And guess what? Dat is heus niet zo moeilijk als je denkt. Plus: je kunt er zelfs aardig wat geld mee besparen!

Heb je wel eens van het begrip Zero Waste gehoord? Dat betekent niets anders dan Nul Afval. Er zijn mensen die zo milieubewust leven dat ze jaarlijks slechts een jampotje vol afval produceren. Nu begrijpen wij ook dat dat wel heel extreem is en je je hele levensstijl om zou moeten gooien. Daarom geven wij jou in dit artikel tips voor een Zero Waste Light – levensstijl, oftewel de minder strenge variant. Want immers alle beetjes helpen!

Bewustwording

Het wordt niet voor niets milieubewust leven genoemd. Wees je bewuster van (bijna) alles wat je doet en stel jezelf de vraag of dit wel goed is voor het milieu. Als je bewuster gaat leven zal je sneller stilstaan bij al het afval dat je produceert en zal je er ook sneller iets aan doen.

Verpakkingen 

We hoeven je vast niet te vertellen dat plastic slecht is voor het milieu. Als je milieubewuster wilt gaan leven is het dus belangrijk om plastic verpakkingen zoveel mogelijk te gaan vermijden. Daarnaast is het aan te raden om meer dingen in grotere hoeveelheden te kopen, want grotere hoeveelheden betekent minder verpakkingen. Bovendien zijn kleine verpakkingen vaak duurder en scheelt het dus ook in je portemonnee. Bang dat iets niet lang genoeg houdbaar is? Ga eens na wat je allemaal in kunt vriezen. 

Kliekjesdag 

We zijn er allemaal wel eens schuldig aan geweest: teveel eten inkopen om het overschot vervolgens doodleuk weg te gooien. Als dit bij jou vaak gebeurt, is dit zowel nadelig voor het milieu als voor je portemonnee. Om dan nog maar te zwijgen over het morele nadeel, want eten weggooien, terwijl anderen misschien niet eens geld hebben om te kunnen eten, is een knagende gedachte. 

Maar hoe vermijd je dat je voedsel weg moet gooien? Je kunt bijvoorbeeld een vaste restjes- of kliekjesdag per week inlassen. Op die dag verwerk je al je restjes in een gerecht – er bestaan speciale sites die je inspiratie kunnen geven. Als dat je niets lijkt, kun je natuurlijk ook altijd een beetje meer maken dan je zelf eet, om weg te geven aan die zwerver in het portiek in jouw straat. 

En weet je eigenlijk wel hoe lang je voedsel kunt bewaren? Vaak is de houdbaarheidsdatum op een verpakking slechts een indicatie en kun je iets een paar dagen later nog gewoon eten of drinken. 

Hergebruik je spullen zoveel mogelijk 

Als je naar de winkel gaat, koop dan niet steeds een nieuwe plastic tas om je boodschappen in te doen, maar neem telkens je herbruikbare tas mee. Koop herbruikbare drinkbussen, fruitzakjes enzovoort. Telkens als je verpakkingen weggooit, heeft dit een negatieve impact op het milieu.

Zero waste winkels

Tegenwoordig zijn er handige winkels en webshops die een speciaal zero waste aanbod hebben. In een fysieke winkel kun je bijvoorbeeld zelf je pasta of rijst in je meegenomen tasje scheppen. En op webshops weet je meteen dat alles wat je er koopt zero impact heeft. 

Afval scheiden

Ook recyclen is belangrijk voor het milieu én je portemonnee. Het is zelfs zo dat er in steeds meer gemeentes een diftar-systeem wordt ingevoerd. Wat dat inhoudt? Dat je bijna niets betaalt voor de afvoer van recyclebare afvalproducten zoals papier, plastic, blik, melkpakken, groenafval en glas, maar dat je wel heel wat moet betalen voor restafval. Zo word je niet alleen gestimuleerd om zo min mogelijk afval te produceren, maar hoe minder je produceert, scheelt ook flink in je portemonnee!